(voor)leven in Durban

SAM_0727Vier dagen…

Vier dagen achter elkaar een Process Communication training verzorgen aan een groep van 18 mensen is op zich al intensief genoeg.

Vier dagen op elkaars lip in een iets te kleine ruimte, zeker als er ook nog eens vier begeleiders bij zijn. Vier dagen training over PCM. Vol emotie, openheid, actie, een enorme dosis humor, vol gedachten, meningen en reflectietijd waarbij het ook belangrijk was om elkaar in gesprekken en opdrachten écht te ontmoeten.

Vier dagen waarbij Engels de voertaal was en zo nu en dan discussies gevoerd en opdrachten werden vertaald werden in het Zulu (de taal inclusief verrassende melodieuze klikgeluiden)

Vier dagen aan de rand van een deel van een stad waar straatroof, drugsgebruik en onveiligheid geen uitzondering maar regel en dagelijkse keiharde realiteit is.

Vier dagen in een gebouw waar straatjongens komen om te slapen, te eten, deel te nemen aan activiteiten als beachsoccer en surfing en tot betrekkelijke rust te komen in een warme verzorgende omgeving.

Vier dagen aan de slag met de straatwerker die de jongens kent, die de straat als zijn broekzak ziet en weet waar de jongens uithangen.

Vier dagen met de kokkin, het management, de social workers en met Boy Boy, de leeftijdloze man die het getraliede toegangshek voor je opent als je de beschermende veiligheid van het gebouw om je heen wilt voelen.

Vier dagen in een grijs gebied tussen zwart en wit, tussen angst, vrees en het opbouwen van een nieuw bestaan voor de jongens die zo snel mogelijk van de straat moeten en bij familieleden worden ondergebracht voor ze helemaal onderdeel zijn van de straat.

Vier dagen dus, in Durban, Zuid Afrika, om de medewerkers van Umthombo extra oren en ogen te geven om nog persoonsgerichter elk kind dat binnen komt beter te kunnen zien.

Vier dagen over de PCM termen. Over psychologische behoeften; perceptie; distressgedrag en het persoonlijkheidshuis.

Vier intensieve, spannende, energievolle dagen die (en Hennie, Edith en Paul, mijn reisgezelschap en Compaenen zullen het er mee eens zijn) heel veel hebben gebracht.
Ik ben Durban en Zuid Afrika inmiddels uit maar Durban en Umthombo is nog niet uit mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.